elenafilatova.com


Minun moottoripyöräni.

Kawasaki ZZR-1100, ”ZX-11”, ”Iso-Ninja”, ”Zetanen”...

Rakastuin tähän moottoripyöräään kauan sitten, kun olin vielä opiskelemassa. ”Zetanen” oli kunkku, se oli maailman nopein sarjavalmisteinen pyörä seitsemän vuoden ajan.

Minulla oli varaa ostaa sellainen vasta vuosia myöhemmin, kun niitä alkoi saamaan käytettynä kohtuulliseen hintaan.

Kun ostin pyöräni, oli se päässyt huonoon kuntoon ja selvästikin antanut jo parhaat vuotensa länsi-Euroopassa. Se tuotiin Ukrainaan antamaan viimeiset palveluksensa.

Elena Picture

3. varsi-juttu

Pyörää oli pidetty erittäin huonosti edellisten omistajien käsissä. Voiteluöljyn kulutuksen tuloksena kolmas männänvarsi alkoi sanoa sopimustaan irti. En tiennyt asiasta ennenkuin moottori räjähti kesken ajon. Öljyn ja vihreän nesteen roiskeiden saattelemana kolmas männänvarsi työntyi ulos lohkosta, aivan kuin haluten kätellä hyvästiksi.

Onneksi tapahtuma sattui tieosuudella, joka oli hiljaisempi ja suojelusenkelini ehti paikalle.

Tämän kaltainen ongelma on yleinen vanhemman mallin koneissa. Oireita ovat nopea tehonlasku, koliseva käyntiääni ja metallipalat öljyssä.

Ei ollut muuta tehtävissä, kuin myydä moottori romumetalliksi. Maassani ei ole ainoatakaan Kawasaki-jälleenmyyjää, joten on mahdotonta mitään osia näihin pyöriin...

Ostin uuden moottorin osina Internetistä ja motskari hemmo täällä kasasi sen. Moottori on varastosta, mutta sen öljynkiertoa on modifioitu. Toivottavasti tämä parantaa öljynkiertoa ja estää kolmannen varren ongelmia tulevaisuudessa.

Pyysin mekaanikkoa asentamaan pienemmän 16 hampaisen eturattaan. Tuloksena oli parempi kiihtyvyyn, mutta huippunopeuksista lähti 15km/h pois. Yhdentekevää, koska maassani ei ole teitä, joilla voisi ajaa huippuja.

Pyörää madallettiin 4cm ZZR-600.n alustalla. Minulle se on huomattava parannus entisestä, koska painan vain 52kg. Nyt pyörä on huomattavasti helpompi käsitellä. Isoilla pyörillä ajavat naiset yleensä haluavatkin pyöräänsä madallettavan ja näin se tapahtui. Kuvassa ”dog-bone”.

Elana Picture

Uudelleen rakennus

Pyörään asennettiin 3sylinteriset jarrut eteen Suzukin GSX-1000.sta. Kuvata näkee, että ne menevät suoraan vanhojen paikalle, muutoksia ei tarvita. Vaihdoin myös jalluletkut teräsvahvistettuihin eteen ja taakse. Jarrutukseen tarvitaan nyt vain kaksi sormea ja teho on huomattavasti parmpi.

Jotain vähäpätöisempiä juttuja, kuten äänenvaimennus ja päästöjen rajoitus poistettiin painon vähentämisen nimissä. Kevyempi akku saatiin Hayabusasta, ja muitakin pienempiä muutoksia tehtiin.

Edellinen omistaja oli asentanut jotkut ”hienot” kahvat, mutta asensin takaisin alkuperäiset. Laitoin myös uuden Corbinin istuimen ja Mikunin jalkatapit. Näin saatiin ajoasentoa sporttisemmaksi.

Taakse tuli uusi 4kg kevyempi ZX9C vanne ja alin ratas, joka on 1kg kevyempi. Vannetta täytyi vähän modifioida.

Etuvanne on Kawan Ninja 600.sta ja on 3kg kevyempi. Tämä oli yksi parhaita parannuksia pyörässä. Mutkiin pääsee nyt paremmin ja käsittely helpottui huomattavasti. Nopeusmittarin virhe piti korjata tämän jälkeen.

Muita muutoksia oli progressiivinen etuhaarukka. Tein pari juttua ilman ulkopuolista apua, kuten kn.n filtterin ja Dynojetilla 155 main jet kaasarin talvella keittiössäni.

”Tupla kupla” visiiri paransi aerodynamiikkaa ja ajettavuutta. Valoteho parantui huomattavasti ZX-7r.n kaksoislyhdyllä.

Elana Picture

Mitä saavutettiin näillä tuunauksilla? Ensinnäkin, moottori uusittiin dynojetilla, saatiin takarenkaalta 131hv.aa. Säästän saadakseni racing-putkiston täydellisenä. Toivottavasti tästä jutusta on hyötyä muille ZZR ja ZX ajajille.

16.4.2004

Elana Picture

Monia parannuksia tehtiin tälle pyörälle 2004-2005 kaudella. Racing-putki asennettiin, hagon-iskari, ja monia muita pienempiä muutoksia. Painoa on vähennetty niin ettei enää ole jäljellä juurikaan mitä vähentää. Ellen sitten pudota omaa painoani...

Koettelin drag-racingia, mutta huolimatta kaikista muutoksista jotka tein pyörääni, en pysy uudenpien 1000.sten perässä. Uudet pyörät ovat noin 40kg kevyempiä ja tehot on jossain 170-180hv.n seudulla. Pitäisi asentaa pidemmän iskun lohko, ja kun siihen vielä lisäisi turboahtimen, voisin ehkä kilpailla uusien pyörien kanssa.

Kuitenkin, tässä maailman kolkassa suurin osa mekaanikoista ovat itseoppineita ja he toimivat omissa kellareissaan. Kenellääkään paikallisista ei ole hajuakaan kuinka ahtaa moottoripyörää. Tuskin edes tietävät, kuinka ahdin toimii. On vaikeaa löytää selväpäistä mekaanikkoa. Silloin tällöin työn jäljiltä jää koneeseen sisälle työkaluja. Naapurini kerran säätäessään venttiilivälyksiä autoonsa, huomasi mädäntyvän kurkun palasen venttiilikopasta. Parempi kurkku venttilikopassa, kuin tyhjä pullo ahtokanavassa!

Menetin kaksi moottoria meidän mekaanikkojen käsissä. Ensimmäisessä unohdettiin kiinnittää tasapainoakseli 250.een Suzukiini vuosia sitten ja toiseen koneeseen ei laitettu oikeaa määrää öljyä. Ei puhettakaan, että joku paikallisista mekaanikoista voisi ahtaa pyörän, ”kurkuttaa” ehkä.

19.3.2005

Zeta on vainaa...

Spring 2005, Keväällä 2005, sama tuttu kolina alkoi kuulua moottorista ja tiesin heti mistä oli kyse: kolmos männänvarsi. Kaikella on aikansa ja pyöräni aika alkoi olla päätöksessään.

Muutoksen öljynkierrossa eivät auttaneen öljynkulumisongelmaan.

Moottori ei ole enää uudellen rakentamisen arvoinen. Ehdottomasti ei ole järkeä asentaa isomman porauksen lohkoa. Toivon vaan jälkeen päin, etten olisi muuttanut välityksiä, mikään ei ole yhtä huonoa motskarille, kun halpa virittäminen.

Nähtäväksi jää nouseeko Lazarus kuolleista toistamiseen. Olisi hienoa nähdä pyörä ajossa, mutta uudelleen rakentaminen olisi liian suuri taloudellinen taakka juuri nyt.

Ehkä jonain päivänä pyörä korjataan. ”Zeta” nukkuu nyt purettuna autotallin nurkassa, jossa ovat muutkin rikkoontuneet pyöräni, joilla olen ajanut.

1.9.2005

Elana Picture

Suunnittelen edelleen ”Zetan” uudelleen rakentamista. Kuulin, että D-sarjan koneet vuosilta 1998-2001 eivät syö öljyä. Selvisi myös, että ZZR-1200.n moottori voidaan asentaa pyörääni. Ehkä tulevaisuudessa harkitsen tätä vaihtoehtoa, kunhan kuulen todellisia kokemuksia kyseisestä instaallaatiosta ja toimiiko se. En halua olla ensimmäinen, joka huomaa, ettei se toimikaan.

7.4.2006

INTERVIEW TO BIKERNET JANUARY 2006